2008. április 18. 21:04:34 írta: svedtajetelkultura

A svéd király

Már írtam arról, hogy milyen államformája van Svédországnak, azaz alkotmányos monarchia, de elfelejtettem írni magáról a királyról.

 A svéd király, XVI. Károly Gusztáv

A Bernadott –házhoz tartozó (mintha Dűne c. könyvből emelték volna ki) XVI. Károly Gusztáv uralkodik a svéd nép felett. 1946. ápr. 30.-án született, 1973 óta van a trónon.

A müncheni olimpián ismerkedett meg feleségével, a nem nemesi származású Silvia Renate Sommerlath-tal, aki egy gazdag üzletember lánya volt.

                                     

                                     Sylvia a svéd királyné látható a képen

3 gyermekük született Viktória, a  koronahercegnő (1977 –ben), Károly Fülöp herceg (1979-ben) Magdaléna hercegnő (1982 –ben ).

 Viktória, aki örökli a trónt, s sajnos bulimia nervosaban szenved.

Érdekesség, hogy 1980-ig a törvény szerint a legidősebb férfi utód örökölte a trónt, majd ettől az évtől új törvényt hoztak, mely szerint a legidősebb utód, nemre való tekintet nélkül örökli a trónt. Érdekes lenne meg tudni, hogy vajon miért változtatták meg a törvényt!!!!!

Viktóriáról annyit kell még tudni, hogy komoly problémái vannak az étkezéssel, pontositva étkezészavarban szenved, bulimia nervosa-ban. Talán ennek köszönhető, hogy az utóbbi években nagyobb figyelmet fordítanak az evészavarok kezelésére Svédországban.

Magdaléna pedig botrányokkal teli életet él, sok szeretővel, italozással, illetlen ruhaviselettel. Több kisfilmet lehet sajnos találni a youtube-on, melyek szószerint "feltárják" életének részleteit..:(

 Madeleine, a harmadik trónörökös. Talán őt mondhatnánk a csinosabbnak a két lány közül.

Szóval, láthatjuk, hogy a svéd királyi család sem mentes a problémáktól, pszichiátriai zavaroktól.  :)))))


Sziasztok! Jó a blog! Többször fogok ellátogatni ide is. Sztem a trón öröklés megváltoztatása kapcsolatban lehet az egyenlőség (jámstáldhet) törekvésekkel itt Svédországban. Hogy ne csak férfi örökölhessen. Ám kicsit fura katyvasz egy király itt a jantelagen (mindenki egyenlő, senki se különb a másiknál) világában. A svédek egész máshogy viszonyulnak a királyhoz és a királyi családhoz, mint pl az angolok. Két éve itt Gotlandon a minden évben megrendezett politikai összejövetelen (Almedalensvecka - nagyon jó, sok előadás, vitaestek, és senki sem öli a másikat a politikai nézetei miatt - ebben volna mit tanulnunk) az egyik legnagyobb napi bulvárlap, az Aftonbladet nyilvános szavazást csinált arról, hogy kell-e a király és a királyi család Svédországnak. A pontos eredményre nem emlékszem, de többen voltak akik úgy gondolták hogy nem kell király, indokként pl a "sokba kerül" is többször elhangzott. Hát azért ezt furállom, hiszen a király az ország (és történelmének) emblematikus figurája. Ez is mutatja sztem hogy is viszonyulnak a svédek a történelemhez, gyökerekhez (persze nem mindenki, de állami szinten), ami szerintem nem igazán jó. Ld még a svéd himnusz, valamint a svédország nemzeti napja (ami Gustav Vasa születésnapja - a svédek jó része nem is tudja hogy mi ez a nap).
Ja, egy ismerőstől azt hallooűttam, nem tudom igaz-e, hogy Károly Gusztáv erős dohányos - ami persze (gondolom) a svéd antidohányos szemlélet miatt nem igazán reklámozott dolog.
2008. április 20. 08:56:48 Zsolt [email] [url]

Szia Zsolt! Én is a nemek közötti egyenlőségre, vagy a királyné "kezére" gondoltam a háttérben. A Herceget viszont sajnálom, mert ő még úgy született, mint koronaherceg, aztán hirtelen "kisemmizték". A bulvársajtó cikkei alapján, talán ő a legproblémamentesebb gyerek.
Tényleg ciki ha a király dohányzik. Lehet, hogy dohányzás helyett áttért a Károly Gusztáv a snusolásra? Az nem látszik annyira. :)
2008. április 20. 09:18:29 Livia

:D Én egy chilei-svéd kollégától hallottam, aki a chilei svéd nagykövetségen találkozhatott őfelségével, amikor ott volt látogatni. Őfelsége láncdohányos - mondta a srác. Mellesleg rengeteg itt (is) a problémás gyerek, nem vértezik fel őket a védekezőmechanizmusokkal, amikkel meg lehetne küzdeni az élet viszontagságaival. Itt már az is országos felzúdulást váltott ki, hogy az iskolákban el akarják kezdeni az osztályozást. Visszalépésnek értékelik a negyvenes évekbe. hm. Az önsértő magatartás, anorexia, bulémia meg iszonyuan mindennapos. Ha érdekel olvass kis irodalmat: I trygghetnarkomanernas land, Det infantila samhállet. Nagyon jó könyvek, társadalomkritika. Jól érzitek azért magatokat? Jószerivel semmit nem tudok rólatok. Ha van kedvetek, látogassatok el a blogomra, én jövök majd ide. És valamikor szívesen látlak benneteket személyesen itt gotlandon is. igaz h öland gyönyörű (még nem jártam ott) de Gotland és Fárö (a raukákkal!) felejthetetlen élmény.
2008. április 20. 09:32:59 Zsolt [email] [url]

Mindenképpen el fogom olvasni a könyveket, mert én is hasonlóan látom a svéd fiatalaok helyzetét, szerencsére nem gyermekpszichiáter vagyok. Itteni gyermekpszich. kollégánk "kifogott" egy 11 éves anorexias kislányt, első svéd betegként. Nem irigylem, nagyon küzd.
Köszönjük a meghivást. Azt hallottam, hogy Gotland-on a raukak sokkal szebbek.
Mi is nagyon szivesen látunk Téged! Remélem nincs macskaallergiád, mert januárban beköltözött hozzánk egy kis cica (Maine coon). (Most már 5kg-os, de nem gondoltuk, hogy tényleg ilyen gyorsan és sokat nő.)
2008. április 20. 09:46:57 Livia

Hozzászólás    
Hozzászólás

nevem:
emlékezzek rád:
e-mail címem:

weblapom/blogom címe:

hozzászólásom:

captcha Captcha: