2011. november 16. 21:34:53 írta: Scott J. Gardner

Újabb kirohanás a közoktatásról

Újabban azon kapom magam, hogy nincs igazán ihletem írni. Azt hiszem, az lehet az oka, hogy most, hogy két hónapja és majdnem egy hete van már barátnőm és végre jól működik a szerelmi életem, nincs miről panaszkodnom. Végül is ha belegondolok, a blogom amúgy is egy végeláthatatlan panaszáradat volt eddig.

A politikai életben, a másik kedvenc témámnál meg pont az ellenkezőjét tapasztalom, azaz hogy hála a drágalátos Fidesznek, olyan sok új törvényjavaslat, nyilatkozat, parlamenti felszólalás vagy csak pusztán közéleti hír árad a média minden csatornáján, hogy már azt sem tudom eldönteni, ma mivel basszam fel az agyam :D

Mondjuk az új közoktatási, bocsánat, köznevelési törvényen? Annak az összes szereplője mondott már annyi szörnyűséget, hogy nem hogy felbassza az agyam, hanem egyenesen mélységesen elkeserít. Már pusztán Dolores Umbridge Hoffmann Rózsa nyilatkozataitól elvész a maradék életkedvem is. Például amikor azt mondja, hogy az iskolának nem oktatnia, hanem nevelni kell, formálnia a gyermek egész személyiségét, amelybe beletartozik az erkölcsi, a vallásos, a hazafias, a családi életre vagy a munkára nevelés is. Azt mondta szeptemberben, hogy problémája az iskoláknak, hogy „az élet dolgairól nem folyt párbeszéd tanár és diák között.” Én eddig azt hittem, az a szülő dolga lenne… Hát basszák már meg, hadd döntsem már én el, hogy nevelem a gyerekemet, ne az iskola, és ha az iskola új fenntartói rendszeréről is beszélünk, ne az állam vagy a katolikus egyház nevelje már helyettem! Ezek a barmok kitalálták, hogy nem csak az egyházi, hanem az állami iskolákban is lesz hittanoktatás, és bár bizonygatják, hogy nem lesz kötelező, hiszen úgyis délután lesz majd, amikor mindenkinek négyig bent kell maradnia, és majd „aki nem hittanra megy, az megy mondjuk kézműves szakkörre”, de a magyar oktatás finanszírozási helyzetét ismerve vagy az egyikre, vagy a másikra lesz pénz. És mi van akkor, ha nem akarom hittanra járatni a gyerekemet? Nos, erre Hoffmann csak annyit mondott, hogy „az iskola nem szolgáltatás, nem lesheti az igénylők kívánságait, hanem az ország megújítására vállalkozó és arra kétharmados felhatalmazást kapott állam értékrendjét kell közvetítenie.” Ergo a gyerekemnek nemcsak, hogy kötelező lesz hittanra járnia, hanem egyenesen az állam fog gondoskodni arról, hogy az Orbán által személyesen kidolgozott régi-új emberképbe beleillő istenfélő, nemzetieskedő, csordaszellemű, könnyen befolyásolható és alapjában véve önálló gondolkodásra képtelen, Orbánhívő birka legyen, aki, ha azt mondja neki a nagy ember, hogy ugorjon a kútba, csak annyit kérdez, hogy milyen messziről fusson neki. Milyen kedves! És még van pofája sajnálkozni a „megtévesztett szülőkön”, akik egyetlen kerékkötői annak, hogy a hittant kötelezővé tehessék az iskolákban, amiről természetesen köztudott, hogy a magyar szülők túlnyomó többségének ez vágyai netovábbja! Legalább lenne őszinte és nevezné őket hitetleneknek vagy pogányoknak, vagy bánom is én… Arról már nem is beszélve, hogy még kötelező honismereti tárgy is lesz az iskolákban, hogy a megtévesztett szülők (értsd: a mocskos komcsik) helyett is beleneveljék a gyerekekbe a – természetesen a Fidesz éppen aktuális brosúrájának megfelelő – hazaszeretetet.

A szülői munkaközösségek persze többé nem befolyásolhatnak semmit, mert „laikusok nem szólhatnak bele a szakmai kérdésekbe”, és ehelyett a nevelői testület fog dönteni, akiket persze az igazgató nevez ki, akit pedig személyesen Hoffmann Rózsa tesz majd a helyére, és az iskolák működéséről az államnak kell döntenie annak érdekében, hogy a nemzeti együttműködés alapelveinek megfelelően tudják nevelni a Fideszszavazó-utánpótlást. Már nem is tudom, hogy hány helyen olvastam a tanárok alapvető hozzáállását az egészhez: „régen komcsinak kellett hazudnom magam, most keresztény leszek.” Szép kilátások.

Mi a legnevetségesebb az egészben? Hogy mindezt a Fidesz-frakció ellenzi. Az álmatag (most önre nézek, Harrach úr! Mindig olyan jókat alszom a felszólalásain...) KDNP-s szentfazekak természetesen a legmesszemenőbbekig támogatják, mert hát újra lesz de facto kötelező hittan, agyonfetisizáljuk Klebelsberget, jaj de jó. A szakpolitikusok, az oktatásügyi bizottság, most gondoljunk például Pokornira, kijelentik, hogy a törvénytervezet még a sokadik átírás után is úgy szar, ahogy van, és ők nagyon szeretnék, ha ez nem kerülhetne még általános vitára sem, mert olyan katasztrófát okozna az oktatásban, hogy azzal nemhogy a kétharmadot veszélyeztetnék, hanem akár még odáig is elvezethetne, hogy 2014-ben nem ők nyernek. Erre az áldott Bonsai Ducénak, a Viktátornak, I. Fidelitas pápának, hívjuk akárhogy, csak annyi a reakciója, hogy „ez nem így működik.” Mert hogy a törvénytervezet az oktatásügyi államtitkártól származik, és mivel ő a kormány tagja, ezért a törvénytervezet elutasításával magát a kormányt utasítják el, azzal pedig személyesen Orbánt, mivel ugye l'état, c'est moi. Vagyis amíg Orbán Viktor itt a miniszterelnök, azaz az életkorát és egészségi állapotát tekintve még minimum huszonöt évig, ez a törvény így, ahogy van, át fog menni az Országgyűlésen és punktum. Még ha szar is, nem fordulhatnak vissza, mert azzal elismernék, hogy hibáztak, ami pedig aláásná a kormány és Viktorunk tévedhetetlenségének mítoszát. Ugyanezen okból fog maradni Matolcsy is a helyén, még ha államcsődbe és leminősítésbe is taszítják vele az országot. Ahogy Hajós mondta valamelyik héten a Heti Hetesben, „miniszterelnökünk lelkialkata olyan, hogy ha nekirohan a falnak, akkor egyet hátralép, és sokkal nagyobb sebességgel még egyszer belerohan.”

Na mindegy, megint bő lére eresztettem, és megint nem fogja elolvasni senki. Úgyhogy zárom is a mondandómat. Egyszerűen szörnyű, hogy nincs senki, akivel meg tudnék beszélni közéleti témákat!


na persze.. rám fogod
2011. november 17. 12:29:14 pemzli. [email] [url]

Ez felháborító, komolyan. Jó, hogy a gyerekem anyakönyveztetésénél nem keresztelik meg már rögtön...
És miért ne tudnál beszélni? Velem lehet, még mindig. :P
2011. november 17. 17:32:47 utcakutya [url]

Én mindet olvastam, csak amikor már annyira kétségbeejtő a téma, plusz hulla is vagyok, nem tudom, mit tehetnék még hozzá kommentben... :D
2011. november 17. 17:42:17 Marci, a dumagép

Hozzászólás    
Hozzászólás

nevem:
emlékezzek rád:
e-mail címem:

weblapom/blogom címe:

hozzászólásom:

captcha Captcha: